Moderne steenfabricage!

 
 

Overal op het eiland, op fietspaden, strandjes of in wegbermen, vindt u resten bakstenen. Misbaksels; stenen die te hard of te zacht zijn gebakken al gelang ze dichtbij het vuur of juist aan de verkeerde kant zaten. Die stenen bestaan niet meer. Tegenwoordig zijn alle stenen precies even hard gebakken en horen ze tot de beste van de wereld.

Hier op de steenfabriek vestiging Kijfwaard West van de Wienerberger Groep is nog maar een handvol mensen aan het werk. Bijna alles is geautomatiseerd. Het begint met de keuze van de klei. Afhankelijk van het gebruik worden kleisoorten met verschillende eigenschappen gemengd. In hun eigen laboratorium wordt deze samenstelling heel precies vastgesteld. Als het mengsel van verschillende soorten klei over een band de fabriek in rolt gaat de rest bijna vanzelf. Eerst worden de stenen van verschillende formaten gevormd in mallen. Dan worden ze gestort en verschillende soorten grijpers, banden, liften en wagons verplaatsen de ongebakken stenen naar de droogruimtes en de ovens. Deze 200 meter lange oven is zo gebouwd dat de warmte optimaal benut wordt. De restwarmte wordt weer gebruikt in de droogkamer. Restwarmte wordt ook gebruikt om stroom mee op te wekken en de fabriek heeft zijn eigen waterzuivering. Ook het opstapelen van de stenen gebeurt op een speciale manier waardoor de stratenmakers zo weinig mogelijk belast worden. Er zijn nu nog drie van deze hypermoderne steenfabrieken over op het eiland, Wienerberger in Panneren, CRH Clay Solutions in Tolkamer en Vandersanden in Spijk.

"Misbaksels bestaan niet meer. Tegenwoordig zijn alle stenen precies even hard gebakken en horen ze tot de beste van de wereld"

Terug naar boven
Terug naar boven

Aan dit project hebben velen  op 't Gelders Eiland meegewerkt en een bijdrage geleverd.

Het project is mede tot stand gekomen dankzij financiering van ‘het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’ in het kader van Leader. Het ministerie van EL&I is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.

Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
 
Terug naar boven