Dochters van Kerrio

 
 

Die bult die daar zomaar opeens oprijst uit het landschap, de Eltenberg. Een magische plek. Duizenden jaren geleden aangelegd door reuzen die spelenderwijs het landschap vorm hebben gegeven. Met hun reuzenscheppen groeven ze het Rijndal en van de grond wierpen ze de Eltenberg op. Deze berg is altijd bron van mysterieuze verhalen geweest. Mensen, op zoek naar een verklaring en naar de zin der gebeurtenissen, laten hun fantasie de vrije loop. Dat biedt houvast en soms ook troost en in ieder geval verstrooiing.

Rien van den Heuvel verhaalt over reuzen, heilige beelden en mensenoffers. Bijvoorbeeld over een mysterieus beeld in de heilige Sint Vitus Kerk van Elten, waarvan het torentje vanaf een groot deel van ‘t Gelders Eiland te zien is. Dat beeld is tegen de stroom in vanuit Dordrecht naar Elten gedreven. Het heeft het lichaam van een vrouw en het hoofd van een man. Als je tijd hebt voor een extra uitstapje is de heilige Machutus te bewonderen in het kerkje van Hoog Elten. Of over de dochters van Kerrio, hoofdman van een oude stam die hier leefde. Als het erg slecht ging met zijn stam, zo eens in de 10 jaar, dan was een mensenoffer het enige wat verlossing kon brengen. Als goed stamhoofd bood Kerrio aan om zijn eigen jongste dochter te offeren. Zijn andere dochters konden dat niet over hun hart verkrijgen en wilden stiekem van plaats ruilen met haar. Het liep niet goed af en uiteindelijk bleef Kerrio over als bedroefde vader zonder dochters.


Bron: 'de Liemers, een land vol verhalen', Rien van den Heuvel.

"Volgens horen zeggen groeven reuzen met hun reuzenscheppen het Rijndal en van de grond wierpen ze de Eltenberg op"

Terug naar boven

Aan dit project hebben velen  op 't Gelders Eiland meegewerkt en een bijdrage geleverd.

Het project is mede tot stand gekomen dankzij financiering van ‘het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’ in het kader van Leader. Het ministerie van EL&I is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.

Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
 
Terug naar boven