Van eigen bodem

In Rijnwaarden fietst of wandelt u door het vlakke landschap van de rivier met zijn oude zijarmen en uiterwaarden. Ongemerkt komt u onderweg langs vele verschillende (klein)schalige bedrijven ieder met zijn eigen (streek)producten.

Op ‘t Gelders Eiland zijn veel bedrijven, maar ook particulieren actief in het verbouwen en/of verwerken van streekproducten, die vervolgens dagelijks vers worden aangeboden. Regelmatig zult u een kraampje of kar aan straat zien staan met het dagverse aanbod van fruit en/of groente. Voor een kleine vergoeding (die u veelal in een blikje kunt achterlaten) heeft u een (h)eerlijk product om van te genieten.

De producenten laten u ook graag zien wat er allemaal bij komt kijken om deze lekkere producten te maken. Zo kunt u bij de Coornmolen in Lobith altijd even naar binnen lopen (als de molen draait is deze voor publiek geopend) om een kijkje te nemen. De vrijwillige molenaar(s) leggen u graag uit hoe het proces werkt.

Aan de rand van Lobith vindt u het biologische fruitteeltbedrijf ‘t Gelders Eiland. Al in 1986 plantten Harmen en Carla Peters de eerste appelbomen en inmiddels is er een uitgebreid assortiment appel- en perenrassen: wel 40 soorten! Daarnaast verbouwt Mieke Ikink in de prachtige groentetuin ‘De Gulle Hof’ heerlijke groenten, die worden verkocht in de biowinkel. Als het mooi weer is, is het terras open. Elk jaar is er een ‘bloesemfeest’, in het najaar kunt u uw eigen appels en peren komen plukken en u kunt deelnemen aan een rondleiding door de boomgaard met de pluktrein.

Fruitkwekerij “de Drie Dorpenpolder” is uw lekkerste fruit-adres met het hele jaar door heerlijk vers en zoet fruit. Vanaf ongeveer half juni zijn ook de grote zoete kersen verkrijgbaar waarmee de kwekerij lokale bekendheid geniet. Verder kunt u bij ‘de Drie Dorpenpolder’ ook terecht voor de (h)eerlijke 100% pure fruitsappen.

Of u gaat even lekker ontspannen op het terras van De Raayhof in Pannerden, terwijl u geniet van een heerlijk aspergediner of een hapje van de kleine kaart. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden van deze prachtige locatie. Tijdens het seizoen kunt u hier ook terecht voor het kopen van dagverse Hollandse asperges.

Behalve bij de aanbieders zelf, kunt u natuurlijk ook bij het Toeristisch Informatiecentrum terecht. In het TIC worden heerlijke streekproducten uit de gemeente verkocht, maar ook uit de regio de Liemers en directe omgeving. Er is een flinke variatie aan producten verkrijgbaar, om maar eens wat te noemen: appel-, en perenstroop, pannenkoekmeel van de Coornmolen uit Lobith, de koekklinker uit Lobith, jam en chutney uit Tolkamer, honing uit Spijk, snackworsten vers van de slager uit Tolkamer. Deze veelal kleine producenten besteden veel aandacht aan hun biologische producten en doen er hun best voor te zorgen voor een mooi en smakelijk resultaat, dus kom het gauw zelf eens proeven!

Meer informatie

Op 't Gelders Eiland worden veel streekproducten, groeten en fruit direct aan de straat verkocht. Daarnaast zijn er ook diverse 'bedrijven' waar u terecht kunt. U moet het zeker een keer proberen! Kijk ook eens op één van onderstaande websites.

Biologisch fruit 't Gelders Eiland
Fruitkwekerij "de Drie Dorpenpolder"
Asperges De Raayhof
de Coornmolen

Aan dit project hebben velen  op 't Gelders Eiland meegewerkt en een bijdrage geleverd.

Het project is mede tot stand gekomen dankzij financiering van ‘het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’ in het kader van Leader. Het ministerie van EL&I is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.

Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
 
Terug naar boven