Recreatie & Toerisme

In het kielzog van de baksteenindustrie lag een nieuwe ontwikkeling, die een nieuwe dimensie van leven van de rivier aan het licht bracht. In de jaren twintig ontstond
in de achtertuin van de steenfabriek aan het Bijlandsch Kanaal een zandwinning. Dat gebeurde in de Bijlandsche Waard waar rivieren millennia lang een dik pakket zand
en grind hadden uitgestort. Na de zandwinning gaapte hier een megaput, een van de grootste plassen van het rivierengebied. Deze zandwinplas ‘De Bijland’ werd een aanjager van een nieuwe economische activiteit: water- en verblijfsrecreatie. Rond de reuzenplas kwamen stranden, een camping en een jachthaven. De Bijland werd een bekende recreatieve trekpleister. Onderwijl werd hier en ook elders almaar meer ingespeeld op een nieuwe trend: beleving van natuur en landschap. Men kwam tegemoet aan de behoefte van de moderne mens aan ontspanning door watersport, kamperen, wandelen, fietsen en genieten van natuur- en landschapsschoon.

Natuurontwikkeling
In de streek waarin de Rijn zich vertakt in Waal, Nederrijn en IJssel ligt het gebied ‘De Gelderse Poort’. Letterlijk een poort tussen de stuwwallen met Nijmegen en Kleef aan de ene kant en Montferland aan de andere zijde. Het alom aanwezige water speelt een belangrijke rol in de Gelderse Poort. Het is een prachtig waterrijk gebied met een ruige natuur en rijke flora en fauna waar het heerlijk recreëren is. Er zijn veel fiets- en wandelroutes te volgen, maar gaat u ook zeker eens van het gebaande pad af, u zult verrast zijn over de bijzondere en verrassende uitkijkjes. De komende jaren gaat er echter wel het een en ander veranderen, want een groot deel van ‘t Gelders Eiland gaat op de schop. Onder andere voor projecten als Carvium Novum (een natuur- en speelpark) maar ook voor het grootschalige project ‘Rijnwaardense Uiterwaarden’ van Rijkswaterstaat. Al deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op onze omgeving. Natuurontwikkeling speelt hierbij tevens een belangrijke rol. Om duidelijk te maken hoe Rijnwaarden er in de toekomst in grote lijnen uit komt te zien zal hierover in het TIC een expositie ingericht worden. De vrijwilligers vertellen u natuurlijk graag meer.

Unieke camperplaatsen
Op de Europakade in Tolkamer zijn direct aan de Rijn 15 unieke camperplaatsen ingericht. Het zijn mooie ruime parkeerplekken met een prachtig, altijd veranderend uitzicht op de voorbij varende schepen. De camperplaatsen worden beheerd door de vrijwilligers van het Toeristisch Informatiecentrum en de opbrengst komt geheel ten goede aan ontwikkeling van toerisme op ‘t Gelders Eiland. Daar profiteert u dus ook van mee! De vrijwilligers doen dan ook hun uiterste best om het u naar de zin te maken. Rijnwaarden is in 2012 daarom niet voor niets uitgeroepen tot campervriendelijkste gemeente van Nederland. Een resultaat om trots op te zijn! Ook bij restaurant de Swaenebloem in Tolkamer en camping de Aerdtse Wacht in het pitoreske Aerdt bent u met de camper van harte welkom.

Toeristisch Informatiecentrum (TIC)
Wilt u meer weten over ‘t Gelders Eiland? Wat er is te zien, te doen en te beleven of waar je knus kunt overnachten of lekker kan eten? Of wilt u meer weten over de bijzondere flora en fauna die er op ‘t Gelders Eiland te vinden zijn? De tientallen vrijwilligers van het TIC staan u enthousiast te woord en helpen u graag verder. Zij wonen al vele jaren in deze prachtige streek waar ze erg trots op zijn en willen dat graag met u delen. Het TIC is een officieel VVV agentschap en natuurlijk is er ook een uitgebreid assortiment fiets- en wandelkaarten beschikbaar met mooie routes door ons prachtige gebied. Daarnaast is er een uitgebreid assortiment streekproducten en beschikt het TIC ook over een leuke collectie boeken en natuurlijk de VVV- geschenkbonnen. U vindt het TIC aan de Rijnstraat in Tolkamer.

Evenementen en activiteiten
In de gemeente Rijnwaarden worden het hele jaar door leuke en actieve evenementen en excursies georganiseerd. Ook de stichting Recreatie & Toerisme verzorgt jaarlijks een tiental activiteiten die meer dan de moeite waard zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van de kofferbakverkoop in Pannerden (grootste uit de regio!) of een boottocht inclusief interessante rondleiding op Fort Pannerden?

 

Weten wat er nu toe doen is op 't Gelders Eiland en in de Liemers. Kijk dan op de website van het Toeristisch Informatiecentrum 't Gelders Eiland of op de website indeliemers.nl waar alle Liemers activiteiten te bekijken zijn.

Aan dit project hebben velen  op 't Gelders Eiland meegewerkt en een bijdrage geleverd.

Het project is mede tot stand gekomen dankzij financiering van ‘het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’ in het kader van Leader. Het ministerie van EL&I is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.

Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
Sample clients
 
Terug naar boven